Nieuwe metrotrap danst in de lucht voor Centraal Station Amsterdam

Na tegenslag bij de bouw van de oostelijke metro-ingang, links voor Centraal Station Amsterdam, kunnen we vandaag positief nieuws melden; de nieuwe trap wordt ingehesen. Deze trap is gemaakt door De Jong's Beton BV in Maarssen. Omdat de veiligheidshekken helaas voorkomen dat u het spektakel van dichtbij kunt bewonderen, maakte Gé Dubbelman een uitgebreid fotoverslag.

Vijf trapdelen
Vanochtend om 6 uur stond Gé al klaar om het inhijsen vast te leggen. In totaal gaat het om vijf trapdelen, die samen de trap vormen van de oostelijke ingang. Waar de andere twee ingangen (richting het Victoriahotel en de ingang rechts voor het Centraal Station) wel op de definitieve plek zijn gebouwd, hebben ze nog niet hun definitieve vorm. De oostelijke ingang zal daarmee de eerste ingang zijn die echt af is, in het eerste kwartaal van 2014. Daarna beginnen we – gefaseerd – aan de twee andere ingangen.

Nauwkeurig te werk
Het inhijsen van de trapdelen verliep redelijk volgens plan, hoewel het niet een heel makkelijke klus is. Een bouwer vertelt: “De trapdelen moeten precies boven hun positie hangen als we ze met de kraan inhijsen. Bij het eerste trapdeel was dit niet het geval. Dan moet het trapdeel weer terug getakeld worden en begin je opnieuw. Je hebt namelijk geen ruimte om te manoeuvreren; de kans is te groot dat er een stuk beton van de trap afbreekt en dan ben je veel verder van huis. We gaan dus nauwkeurig te werk.”

Stukje dichter bij eerste definitieve metro-ingang
Rond een uur of twee was het werk klaar en zijn we weer een stukje dichter bij de eerste definitieve metro-ingang op het Stationsplein. Wat nu nog ontbreekt, zijn de rolpaden – zowel naar boven, als naar beneden – en de afwerking van de ingang in de metrohal onder het Stationsplein. U kunt de voortgang van het werk in de metrohal volgen, waar we hekken hebben geplaatst waar u doorheen kunt kijken. Uiteraard houden we u hier, op de site, ook op de hoogte.

De trapdelen en de bouwers zijn er klaar voor.

De trappen worden met de kraan op hun plek getakeld 

Er deint een trapdeel in de lucht

Het eerste trapdeel ligt bijna op zijn plaats en het is al lichter buiten